top of page

Göttingen

Ja, ik weet het, Göttingen is niet echt een sexy titel voor een recept voor hazelnootpasta. Maar ik kan het uitleggen! Barbara was bij leven een Franse zangeres met Joodse achtergrond en heeft vandaag nog steeds een Wikipediapagina die zo boeiend is dat ze je reikhalzend doet uitkijken naar haar biografie. Om maar één verhaallijn heel kort samen te vatten: midden de jaren zestig herstelde Barbara helemaal in haar eentje de door de oorlog verzuurde verstandhouding tussen Frankrijk en Duitsland, door ter gelegenheid van een optreden in het Duitse Göttingen een liedje te verzinnen dat - geïnspireerd door de liefde die Barbara spontaan opvatte voor Göttingen - was opgedragen aan de vrede. Barbara werd trouwens vanwege haar uiterlijk ook wel eens “L’aigle noir“ genoemd. Misschien was Aigle Noir een iets passender titel geweest voor een pot choco, maar dan kon ik het verhaal over Göttingen niet vertellen.


Hazelnootpasta dus, en daarvoor hebben we nodig:


  • 250 – 300 gram hazelnoten (van die witte, daar zijn de velletjes al van af)

  • 100 – 150 gram ontpitte dadels, of anders rozijnen

  • 2 eetlepels cacaopoeder

  • zonnebloemolie

  • een glas met een zeer geheimzinnig geheim ingrediënt


De hazelnoten mag je roosteren, op een bakpapiertje in een op 180°C voorverwarmde heteluchtoven. Na tien minuten haal je de noten er even uit om ze al schuddend om te woelen. Daarna gaan ze terug voor tien minuten de oven in. Om je vingers niet te branden giet je de retehete hazelnoten vervolgens als de bliksem in de blender. Na een tijdje mixen kieper je de dadels of rozijnen erbij, en ook de twee eetlepels cacaopoeder. Voeg er vervolgens wat zonnebloemolie aan toe, en blijf dit geregeld doen tot je merkt dat de hazelnootpasta en de olie niet meer willen blenden. Dat is het moment om je met gesloten ogen op de zetel neer te vlijen en het complete verzamelde werk van Barbara te beluisteren.


Herhaal deze actie. Blijf dus gerust nog een hele poos sereen op je rug liggen en laat Barbara maar onder je vel kruipen. Neem je tijd. Pas wanneer na een uurtje of twee je hete hazelnoten helemaal afgekoeld zijn, sleep je je luie reet weer naar de keuken. Zet de blender terug aan en je zal merken dat de olie nog steeds niet van de hazelnootpasta wil weten. Dit is volkomen normaal, het is gewoon het signaal om je geheimzinnige geheim ingrediënt erbij te halen. Het geheimzinnige geheime ingrediënt is: koud water. Giet minstens een half glas koud water bij het mengsel, zet de blender weer aan en aanschouw het wonder: binnen luttele seconden transformeert de rare, in olie drijvende, kleverige, bijna zwarte massa tot een aantrekkelijke egaal lichtbruine smeerbare choco.


Kies nu een leuk bokaaltje uit je collectie en vul het door middel van een spuitzak met de hazelnoot- en chocopasta. Smeer een boterham en maak een mooie compositie met een houten plank, het leuke bokaaltje, de besmeerde boterham en je mes. Neem een foto van dit stilleven. Gooi de foto schaamteloos op je socials. En scoor!



90 weergaven

Comments


Archief
bottom of page