top of page

klik op een titel om een samenvatting te lezen

Een deel van deze toneelteksten heb ik in eigen beheer en kan je hier zonder meer downloaden en lezen. Ik heb dat graag, dat ze gelezen worden. Voor alle andere dingen heb je mijn toestemming nodig. Dus als je een van mijn stukken wil gaan opvoeren of als je om wat voor reden ook een tekst geheel of gedeeltelijk wil overnemen: contacteer mij eerst even alstublieft. Er staan hier ook enkele titels waarvan alle beheer van auteursrechten via Toneelfonds J. Janssens loopt. Als de omschrijving van zo'n stuk je bevalt kan je een leesexemplaar aanvragen via de website van het Toneelfonds. 

Toneelteksten

Raoul.jpg
ADOLF2.jpg

ADOLF - duur: 30' - 1 man                                       

 

© 2015-2018 Udo Meiresonne

Adolf Steeghers was een van de 33000 Belgische soldaten die vrijwel de hele Eerste Wereldoorlog in interneringskampen in Nederland hebben doorgebracht. Na de oorlog werden die geïnterneerden in hun omgeving niet met open armen ontvangen. Hoewel de meesten gewoon op bevel van hun oversten naar het neutrale Nederland waren getrokken, behandelde men hen als landverraders. Adolf Steeghers heeft altijd de vernederingen geslikt. Adolf Steeghers heeft altijd gezwegen. Maar het zit hem hoog.

adolf
IMG_4079-2.png

GROOT GAT - duur: 35' - 1 vrouw + 1 man                                       

 

© 2015 Udo Meiresonne

Mia houdt van Bart. Bart is de prins op het rode paard. Samen vertellen ze zijn verhaal. En hij zingt voor haar wel eens een liedje. Eentje dat zijn oma vroeger zong. Of heeft hij het allemaal zelf verzonnen? Wie zal het nog zeggen? Voor Bart zelf lopen de dingen tegenwoordig door elkaar: herinneringen en oude dromen, waarheid en verzinsel, dag en nacht. Bart heeft iets, in zijn hoofd, het lijkt wel leeg te lopen. Mia heeft ook iets. Mia heeft de liefde. En die liefde van haar, die heeft al een en ander te verduren gekregen. 

groot gat
12342497_1241823235844694_69476699427914

POST - duur: 75' - 6 vrouwen + 6 mannen                                       

 

© 2015 Udo Meiresonne

Het is allemaal begonnen met de brief van Stefan. Stefan kende John Massis alleen van op Youtube. En hij heeft er een brief naar gestuurd. Die brief heeft hij in een envelop gestoken en op die envelop heeft hij “Aan de heer John Massis” geschreven. En dan heeft hij hem aan de facteur gegeven, precies zoals je dat doet met een brief aan Sinterklaas. 

In POST lopen op het eerste zicht alleen maar miserabele figuren rond: een lerares op een dood spoor, het zusje waar ze niet mee opschiet, een cafébazin zonder vooruitzichten, een vaste gaste met een drankprobleem, een aangespoelde fotograaf, een gescheiden vrouw zonder werk, haar gedesillusioneerde ex, twee gerateerde coureurs, de echtgenote van een facteur op de sukkel, een nogal naïeve jongen. De geest van John Massis is nooit ver weg.

Maar oordeel niet te snel. Aan alles zit een andere kant. Een verhaal van hoop. De veerkracht van de mens. Om toch weer iets nieuws op te bouwen, bijvoorbeeld. Of om het leven te nemen zoals het komt, te leren uit de eigen fouten, grenzen te verleggen. 

En gelukkig zijn is niet zo moeilijk. 

post

Theater 12 - Trailer POST

1912397_10203495398810674_1378930883_n-2

foto Teejater Getipt

DE MAN DIE OP DE LADDER KLOM - duur: 105' - 5 vrouwen + 1 man                               

© 2004 Toneelfonds J. Janssens/Udo Meiresonne

ISBN: 9789038508559

Michel, een onopvallende klerk waar nooit iets op aan te merken viel, werd opgepakt nadat hij langs een ladder naar een open raam in de woning van Mady klom. Zijn jonge pro-deo advocate Ilse tracht te achterhalen wat hem bezielde, maar Michel is niet bijzonder behulpzaam. Beetje bij beetje - en mede door de tussenkomsten van zijn vrouw Els, zijn slachtoffer Mady en haar dochter Phaedra - geeft hij zijn geheimen prijs. Een spannend verhaal over perverten en slachtoffers, over vernedering, over haat en over doodgewone mensen die er met de allerbeste bedoelingen steeds opnieuw een zootje van maken. Met als uitsmijter een verrassende epiloog!

JJanssens.png
de man die op de ladder klom

De Leiezonen Drongen

Trailer DE MAN DIE OP DE LADDER KLOM

Teejater Getipt Gent

Trailer DE MAN DIE OP DE LADDER KLOM

THOMAS - duur: 105' - 2 vrouwen + 1 man 

                             

© 2003 Toneelfonds J. Janssens/Udo Meiresonne

ISBN: 9789038508191

Thomas is omgekomen bij een verkeersongeval en dat is voor zijn vrouw Marianne de aanleiding om zijn ouders uit te nodigen. De verbitterde Helene en de eeuwige rebel Georges zijn dertig jaar geleden uit elkaar gegaan en hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken. Helene maakt meteen de vergelijking tussen de dood van Thomas en het overlijden van haar eigen vader, die zich verhing toen zij drie jaar oud was. Na het dramatische levensverhaal van Helene en de soms verhelderende ontboezemingen van Georges lijkt alles wel gezegd, maar Marianne heeft nog een verrassing in petto.

JJanssens.png
thomas

DE WAARHEID - duur: 45' - 2 meisjes - jongeren 

                            

© 2006 Toneelfonds J. Janssens/Udo Meiresonne

ISBN: 9789038509365

Elke (19) en Anke (16) zijn twee zusjes die voor het eerst een weekend alleen thuis zijn. Anke heeft wilde plannen, maar Elke ligt dwars. De gemoederen lopen hoog op en Anke loopt weg. 's Anderendaags komt het tot een nieuwe confrontatie tussen de twee tegenpolen. Maar zijn ze wel zo verschillend? Is de rol van voorbeeldige grote zus niet aan Elke opgedrongen? En hoe zit het met hun ouders? Waarom zijn zij eigenlijk met het weekend weg? Heeft Anke gelijk wanneer ze beweert dat het voor hun relatie het weekend van de waarheid is? Of wil ze enkel haar zus op stang jagen? En wat verzwijgt Elke? Waar is zij eigenlijk zo bang voor? De waarheid komt niet helemaal aan het licht. Het stuk eindigt met de thuiskomst van een van de ouders. Alleen. We zullen nooit weten waarom. Het is 'ieder zijn waarheid'. De auteur geeft drie mogelijkheden om dit stuk te beëindigen. Aan u de keuze. De waarheid heeft immers meerdere gezichten...

JJanssens.png
de waarheid

ELVIRE - duur: 25' - 1 vrouw 

                            

© 2006 Toneelfonds J. Janssens/Udo Meiresonne

ISBN: 9789038509372

Een oudere dame verschijnt op het podium. Het blijkt een gewezen wereldster te zijn, de zangeres Elvire Eviva. Vandaag komt ze voor het eerst sedert jaren terug in een theater. Ze maakt de toeschouwer deelgenoot van haar herinneringen.

JJanssens.png
elvire

DUIVELSKINDEREN - duur: 30' - 2 mannen 

                             

© 2006 Toneelfonds J. Janssens/Udo Meiresonne

ISBN: 9789038509389

Twee mannen halen herinneringen op aan hun jeugd. Ze blijken meer gemeen te hebben dan hun voornaam. Ze zijn namelijk zowel elkaars neef als halfbroer. Hun moeders waren zussen en hun vader had bij beide een kind.

JJanssens.png
duivelskinderen
bottom of page