top of page

Definitie van intelligentie

Ik heb een kat. Haar naam is Tom. Vroeger had ik een kat die Jerry heette. Jerry was zwart en leek stoer, maar het was een watje. Tom is spierwit en ziet er zacht en lief uit. Tom is echter bloeddorstig en dodelijk doeltreffend. Ze trakteert me geregeld zieltogende vogels en kleine knaagdieren. Ik hou van katten. Katten zijn eigenzinnig en vals, en verder hoofdzakelijk lui. Katten zijn met andere woorden intelligent. Mijn buurman heeft een hond. Hij noemt het een verstandig beest omdat het op de hondenschool goede punten haalt. Op de hondenschool leert buurmans hond dat een bevel een bevel is. De hond voert alles uit, zonder ergens een eigen mening over te hebben. Buurman hanteert een andere definitie van intelligentie. Als buurman Af! zegt, of Zit!, gaat de hond liggen of zitten. Zegt buurman Blijf!, dan blijft de hond liggen of zitten tot het einde der tijden. Daarnaast blaft de hond naar alles wat beweegt, en jankt hij bij donder of vuurwerk. Buurmans hond vangt nooit een vogel. Katten maken alleen kabaal als ze met andere katten ruzie hebben. Of seks. Als Tom een ruzie bijlegt met een flinke stoeipartij hoor ik buurmans hond huilen van angst.


32 weergaven
Archief
bottom of page