top of page

Bij wijze van spreken

Je moet nooit de plaat poetsen terwijl het hangijzer heet is. Want wie een gat boort voor een ander, mag daarna zelf de kastanjes vanachter het net vissen, ook al heeft hij daar een broertje aan dood. Er zijn altijd mensen die duimen en vingers aflikken als een ander zijn haring niet braadt. Wie het potje breekt, verwijt de ketel dat hij liegt dat hij zwart ziet. En komt boontje om zijn loontje, dan zit er een haar in de boter bij de vis. Als puntje bij paaltje komt, stroomt de gelijke munt door je vingers, als water naar de zee. Kijk daarom een gegeven koe nooit in de bek terwijl je ze bij de horens vat. Als je niets in de melk te brokken hebt, dan lust je er ook geen pap van. Trouwens, de gebeten hond heeft er ook geen kaas van gegeten. Stoot je dus geen twee keer aan de ezel die je zuur opbreekt. Een verdronken kalf gaat ook niet over één nacht glad ijs. Wie de kip met het gouden hart slacht, heeft buiten de waard gerekend. Kies daarom liever eieren voor het geld dat niet op je rug groeit. Bij wijze van spreken natuurlijk.


83 weergaven
Archief
bottom of page