top of page

Horoscoop

Het astrologenteam van GEVIEZEERD heeft ook deze keer een aantal vergeten sterrenbeelden uit de prullenmand gevist. De ernst van hun discours staat qua vorm weer in schril contrast met het gespreksniveau dat ze doordeweeks weten te halen, laat staan in het weekend. Ook inhoudelijk wenst de redactie zich te distantiëren van onderstaande onzin. Voel u dus vooral niet aangesproken. Wij weten vanwaar het komt.


Deze horoscoop verscheen in GEVIEZEERD, de goed-nieuws-krant voor de Brugse Poort, april 2019


illustraties: Anyuta Wyazemski

GOUDVIS (Dorado) - januari

Goudvis, u wordt ook wel eens Zwaardvis genoemd, een geuzennaam die u met trots draagt. Men beschouwt u als een wolf in schaapsvacht. Een foute interpretatie, dat weet u best. Het is eerder omgekeerd: u ziet u er wel bijzonder heldhaftig uit, maar in werkelijkheid is dat niets dan camouflage voor het feit dat u meestal hulpeloos naar zuurstof ligt te happen. In de beslotenheid van uw eigen bubbel komt u zelden tot het leggen van een ei, tot groeiende ergernis van uw dierbaren. Uw besluiteloosheid neemt stilaan lachwekkende vormen aan. Uw voornemen om van uw zwakheid uw grootste troef te maken is tot mislukken gedoemd. Krijg nu toch eindelijk eens poten aan uw lijf, dan is nog niets verloren. Met een stuk of vier van die dingen komt u al een heel eind. Succes! U zal het nodig hebben.


DUIF (Columba) - februari

Van imago gesproken. Duif, daar weet u alles van, nietwaar? Voor de een bent u een vredebrenger, voor de ander gewoon een middel om prijzen binnen te rijven. Er zijn er ook die in u niet meer zien dan een lekkere hap. Wat u natuurlijk ook bent, dat mag best een keer gezegd worden. Maar uw onschuldig smoeltje lijkt oprecht en uw bescheidenheid siert u. Let toch maar op voor misbruik. Vooral met cijfers is voorzichtigheid geboden. Cijfers kunnen de minder aangename aspecten van het mensdom aan de oppervlakte halen. Voor u het goed en wel beseft bent u een gepluimde kip. En dan staat u daar te blinken, in uw blootje, met dat olijventwijgje in uw mooie bekje. Kom dan alstublieft niet klagen. Een gewaarschuwd duif is er twee waard. En een plus een is drie. Ook dat nog.


ACHTERSTEVEN (Puppis) - maart

Iedereen rekent op u, Achtersteven. U bent het roer van een schip waar velen op varen. Uiteraard niet te verwarren met het kompas. U bepaalt niet de richting, u voert alleen maar uit. U kent uw beperkingen, we gaan ze niet nog een keer allemaal opsommen. Uw Latijnse naam (poep-pies) is een beetje ongelukkig gekozen, dat is waar. Het moet niet fijn zijn daar een leven lang grapjes over te moeten aanhoren. Zet u daarover met de onverstoorbaarheid waarmee u dagdagelijks aan uw plichten voldoet. Gewoon kop in het zand! Zo kennen we u! Trek u van die flauwe grappenmakers niets aan. Zij zoeken naar uw zwakke plek, maar u hoeft ze dat pleziertje niet te gunnen. Trouwens, heeft u het moeilijk om uit de vele kandidaten de meest geschikte levenspartner te kiezen? Ga dan resoluut Achter Steven aan! Hahaha.


LUCHTPOMP (Antlia) - april

Op een bepaald moment zijn astronomen nieuwe sterrenbeelden naar wetenschappelijke instrumenten gaan vernoemen. Niet echt een goede zet, naar onze bescheiden mening. U brengt ons in verwarring, Luchtpomp. Een andere constellatie die met april kan geassocieerd worden is de Kameleon (Chamaeleon), waarvan de voornaamste eigenschap genoegzaam bekend is. Nee, de sterren van april blinken niet uit in standvastigheid. Ook u – Luchtpomp – blaast warm en koud tegelijk en waait met elke wind mee. Maar achteraf wel altijd klaar om het wispelturig gedrag te verklaren met pseudowetenschappelijke logica. Tracht een minimum aan transparantie aan de dag te leggen. Maar probeer tegelijk ook voor een stuk de lichtheid in uw bestaan te behouden. Leg uzelf niet teveel druk op, u bent geen fluitketel. Hoewel men u daar wel mee verwart. En nee, een fluitketel is geen sterrenbeeld. Dat zou er nog aan mankeren.


CENTAUR (Centaurus) - mei

Het geluk lacht u toe Centaur. Wat een verademing! U heeft ook alles mee. Goed van poten en oren, zou ons grootmoe zeggen, als ze nog niet zo ver heen was. Bovendien zit u in een opperbeste flow. De Centaur is goed op dreef, zeg maar. Het enige dat de Centaur nu onderuit kan halen is de Centaur zelf. Hoogmoed komt voor de val. Maar daar mag u vooral niet teveel aan denken. In volle galop is het geen goed idee om te gaan filosoferen over hoe dat lopen nu ook al weer precies werkt. Dat is ronduit contraproductief, om het woord fataal maar niet te gebruiken. Niet doen dus. Niet nadenken. Blijven gaan. Goed bezig. Het is waarlijk een plezier om u aan het werk te zien. Geniet ervan. Later zal u hier nog vaak vol weemoed aan terugdenken.OSSENHOEDER (Boötes) - juni

Ossenhoeder, u verkiest kwaliteit boven kwantiteit. U had ook doelloos kunnen rondtrekken met een kudde van honderd luizige schapen, maar u houdt het op twee prachtige werkbeesten met een duidelijke functieomschrijving. Wie voor u de kastanjes uit het vuur haalt kan rekenen op uw grenzeloos respect. Desondanks raken mensen in u teleurgesteld. Dat komt omdat ze grenzeloos verwarren met eindeloos. Zodra het doel bereikt is, houdt uw engagement op. Dat is de deal. Probeer daar nog iets duidelijker in te zijn. Het is maar een kleine aanbeveling, u doet er mee wat u wilt. Uiteindelijk zal u er met uw charismatische uitstraling altijd wel in slagen om anderen voor uw kar te spannen. Op relationeel vlak hanteert u dezelfde levensvisie, wat niet meteen problematisch hoeft te zijn. Zolang u er maar over waakt dat u zelf de dans blijft leiden.


ALTAAR (Ara) - juli

Altaren hebben een uitgesproken voorliefde voor traditie en symboliek. Rituelen bieden u houvast en met het spuien van mist verbergt u uw onvolkomenheden. Rijdt u niet vast in regeltjes waarin u als enige de zin nog kan ontwaren. Niet alles kan alfabetisch gerangschikt worden, niet elke fout verdoezeld. Op tijd en stond een keer met de billen bloot gaan kan louterend werken. Ga de uitdaging aan, neem al een keer een risico, hak knopen door, durf te leven. Wat kan er mis gaan? Inderdaad: heel veel. U kan zomaar uw relatie verliezen, uw werk, uw vrienden, uw zekerheden, uw luttele spaarcenten. Toch is loslaten de boodschap. Hoe harder u knijpt, hoe sneller het zand uit uw hand glipt. Wie loslaat heeft minder last van krampen, uw dokter zal het beamen. En zo zal uw vervelend gezondheidsprobleempje uiteindelijk ook opgelost geraken.


SCHILD (Scutum) - augustus

De volledige Latijnse naam van dit sterrenbeeld luidt Scutum Sobiescianum. In het Nederlands: het schild van Sobieski. De Pool Jan Sobieski was een succesvol middeleeuws legeraanvoerder die tegelijk ook deeltijds koning was. Een tamelijk oorlogszuchtige koning uiteraard. Het spreekt voor zich dat Jan Sobieski’s schild in de loop der jaren flink wat te verduren heeft gekregen. Als Schild weet u ondertussen dat u altijd in de klappen deelt, ook al had u zich voorgenomen voortaan ver van het gewoel weg te blijven. Het is blijkbaar uw lot. U hoort tot de categorie mensen die het leven niet ongeschonden door komt. Maar maak u geen zorgen, er komt een dag waarop u voor uw opofferingsgezindheid beloond zal worden. Eer en glorie staan u te wachten, en nog eeuwige roem bovenop. Wellicht postuum, maar het is in elk geval beter dan niets.


VEULEN (Equuleus) - september

Veulens zijn vinnig, speels en opvallend. Haantjes-de-voorstjes. Strebertjes voor wie de vorm belangrijker is dan de inhoud. U handelt voor u nadenkt, u praat voor u nadenkt, u doet eigenlijk alles vooraleer na te denken. Om eerlijk te zijn: men heeft u nog nooit op enige hersenactiviteit kunnen betrappen. Dat is meteen ook uw belangrijkste troef. Uw spontaniteit is zo schattig dat men u smeekt om altijd even vrolijk in het veld te blijven springen. Komt dat even goed uit! Het is nu net het enige waartoe u capabel bent. Er wacht u dus een mooie toekomst met een trouwe levensgezel, hoogstwaarschijnlijk een Ossenhoeder (Boötes). Maar dat zal u worst wezen, van zulke dingen ligt u niet wakker. Uw kinderen zullen op u lijken, en u zal daar nog trots op zijn ook. Iedereen houdt van u. Wij zijn stikjaloers.


CEPHEUS (Cepheus) - oktober

Eindelijk nog eens een echt ouderwets mythologisch sterrenbeeld. Niet meteen een fraai figuur, helaas. Cepheus en zijn ijdele vrouw Cassiopeia offerden hun eigen dochter om hun rijk veilig te stellen. Toen dat plan mislukte en het kind gered werd, verkochten ze haar maar aan de hoogst biedende. Uiteindelijk werden ze voor hun eigengereidheid gestraft en in steen veranderd. Duidelijk een verhaal met een moraal, voor u die in oktober geboren bent. Les 1: hoedt u voor lucratieve zakelijke voorstellen, u zou er wel eens een veel te hoge prijs voor kunnen betalen. Les 2: wees op uw hoede voor uw eigen kinderen, een vadermoord is zo gebeurd. Les 3: zonder hun egoïstisch gedrag hadden Cepheus en Cassiopeia nooit als sterrenbeelden aan de hemel gestaan. Of zoals de grootste filosoof der lage landen – J.Cruyff – ooit zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel”.


ANDROMEDA (Andromeda) - november

Andromeda, u bent voor het geluk geboren. Maar u zal moeten vechten voor uw liefde. De kans is groot dat u zwaar op de proef gesteld zal worden, wellicht zelfs door dichte familie. Uw partnerkeuze zou wel eens op verzet kunnen stuiten. De mythologische Andromeda is immers de dochter waarvan sprake in het vorige stukje. Maar u weet uw mannetje of vrouwtje te staan. Wat u ook onderneemt, u zal uw slag thuishalen. Goedschiks of kwaadschiks. U staat bekend als iemand waartegen het beter eten dan vechten is. Men kan maar best op goede voet met u staan. Daar krijgt men ook veel voor terug: voor uw vrienden gaat u door het vuur. Het sterrenbeeld Andromeda valt grotendeels samen met haar Chinese evenknie “De Grote Generaal van de Hemel”. Wij hadden uw karakter niet beter kunnen schetsen. Toeval bestaat niet.


WALVIS (Cetus) - december

Walvissen zijn doorgaans non-conformistisch en hebben een open, ruime blik op het leven. U heeft lak aan etiquette en volgt zelden de mode. Walvissen hebben wel de neiging niet helemaal goed in hun vel te zitten. U bent heus niet de enige met twijfels over de eigen intellectuele capaciteiten, het overgewicht of de okselgeur die u meent te verspreiden. Van nature uit kunnen Walvissen nergens onopgemerkt verschijnen. U neemt nu eenmaal veel ruimte in. U breekt het ijs met uw gulle lach, uw ietwat rare outfit of door languit over de vloer te schuiven omdat u een of ander obstakel niet had opgemerkt. Binnenkort zal u op uw eigen onhandige manier tegen iemand aanbotsen en er zal een mooie vonk overslaan. Na een tijdje zal u moeten beslissen of het de moeite loont om daarvoor uw vaste relatie te beëindigen.

45 weergaven
Archief
bottom of page