top of page

Gimme Gimme Gimme

Gimme Gimme Gimme A Man After Midnight, zongen Agnetha en Anni-Frid - zeg maar de A’s van ABBA - eind jaren ‘70. En dat terwijl ze eigenlijk geen vent meer wilden. Feit is dat Gimme Gimme enzovoort zoals gewoonlijk weer eens uit de hitmachine kwam van hun wederhelften - ook wel eens de B’s van ABBA genoemd - die dit flutnummer per se wilden opnemen omdat ze in die tijd stekezot waren van ordinaire disco. In het videoclipje dat erbij hoort staan de B’s van ABBA dan ook letterlijk de hele tijd op en neer te wippen van contentement, terwijl de A’s wat halfslachtig meedoen, vooral op momenten dat de B’s aan het kijken zijn. Niet zo gek veel later nam ABBA trouwens een korte pauze, die voor de helft van de band als zodanig positief werd ervaren dat de A’s de B’s aan de echtelijke deuren zetten, de groep ontbonden en nog lang en gelukkig leefden, zònder man after midnight.


Dit gezegd zijnde, in het nu volgende gerecht - een veganistische vol-au-vent - zit het probleem ook in de ballen. Het op punt stellen van een smakelijke en qua structuur enigszins samenhangende gehaktloze bal is lastiger dan het lijkt. Het internet barst wel van de geniale recepten, maar het resultaat is doorgaans bedroevend. Ik at helaas al veel slappe, smakeloze, lelijke, uiteenvallende en ingezakte ballen. Maar zie: de aanhouder wint, en hij verzint terloops nog een geheel eigen recept ook. Het is trouwens helemaal geen slecht idee om je balletjes een dag op voorhand te maken.


Wat we nodig hebben:

 • 1 blik linzen

 • 2 ajuinen

 • 6 teentjes look

 • 50 gram havermout

 • ½ plantje verse peterselie (of een bus niet-vers)

 • 250 gram tofu

 • kipkruiden

 • 2 blikken kleine champignons (of 500 gram verse)

 • witte wijn

 • sojasaus

 • 250 ml sojaroom

 • 1 theelepel tahin

 • sojadrink of haverdrink of erwtendrank of … whatever

 • olijfolie, zout, cayennepeper


Dag 1 - de ballen

Spoel 1 blik linzen en laat ze echt goed uitlekken in een ruime zeef. Versnipper ondertussen een van de ajuinen en de helft van de look, en weeg 50 gram havermoutvlokken af. Mix de linzen samen met de versnipperde ajuin en de look. Doe er peper en zout bij, en ook de havermout. Mix verder, en je zal nu al een vrij compact deegje krijgen. Kneed het een beetje en maak er een bolletje van. Strooi een goede eetlepel bloem op een plank en rol het deeg er al knedend door tot alle bloem erin vermengd zit.


Rol met beide handen het deeg tot een staaf van ongeveer 4 centimeter doorsnede. Snij die in 4 of 5 stukken, rol die allemaal verder tot ze nog ongeveer anderhalve centimeter diameter hebben, en hak ze in stukjes van een centimeter of 2. Elk van die stukjes draai je tot een balletje dat net iets groter is dan een doorsnee soepballetje. Vervolgens mag je ze koken. De procedure is simpel: breng water aan de kook, doe de balletjes erin, en wacht tot ze allemaal komen bovendrijven. Giet ze af door een zeef of vergiet, spoel ze heel even onder koud stromend water en leg ze open op een plank om af te koelen.


Dag 2 – Gimme gimme gimme

Snij de tofu in dunne reepjes, die je daarna in stukjes scheurt, waardoor ze op stukjes kip gaan lijken. Versnipper de tweede ajuin en de rest van de look. Bak de ajuin en de look in olijfolie. Bak de tofu apart, met wat kipkruiden erop. Wanneer de tofu aan alle kanten bruingebakken is, mag hij bij de ajuin. Laat dit heel even hard aangaan op een hoog vuur en blus dan met een mengsel van ongeveer 1 glas witte wijn en evenveel sojasaus. Voeg daar de sojaroom, wat cayennepeper en een theelepel tahin aan toe, roer de hele boel goed door en laat rustig pruttelen. In de pan van de tofu bak je nu de champignons redelijk bruin, alvorens ze bij de rest te kieperen. Ook de zelfgemaakte balletjes van gisteren mogen er nu bij. Giet er gerust nog een flinke scheut ongezoete soja-, haver- of erwtendrank bij, en een goeie geut witte wijn. Ik mengde er deze keer ook nog wat peterselie door. Laat rustig sudderen tot de saus naar jouw normen genoeg is ingedikt.


Ergens tussen de bedrijven door kook je een halve kilogram volkoren penne in een kookpot met veel water. Uiteraard ben je niet verplicht om voor penne te kiezen. Frietjes kan ook. Of puree. Of zo’n gek potje van bladerdeeg. Of rijst. Maar daar had ik toevallig allemaal geen zin in, dus het werd penne. De meeste gerechten zijn berekend op 4 personen, maar met pasta is dat een beetje vreemd, aangezien 100 gram per persoon ruim voldoende is, terwijl pasta wordt verkocht in verpakkingen van 500 gram. Dit recept is dus voor 5 kloeke volwassenen. Schuif dus maar een extra stoel bij aan tafel.


Ondertussen is alles klaar. Schep de penne en de vegan vol-au-vent in 5 diepe borden. Maak van de gelegenheid gebruik om een fout feestje te bouwen, waarin je met z’n vijven luidkeels de grootste hits van ABBA meebrult. Zolang je dat maar niet met een volle mond doet. Er zijn grenzen.68 weergaven

Comments


Archief
bottom of page