top of page

Go your own way

Laten we het eens hebben over dat ene, heel speciale recept van uw grootmoeder, dat traditiegetrouw van moeder op dochter wordt doorgegeven, en de laatste tijd misschien ook wel van moeder op zoon. Wel, dat recept, dat is helemaal niet van uw grootmoeder. Ja sorry, er is geen pijnloze manier om dit te brengen. In het allerbeste geval heeft grootmoemoe het god-weet-waar opgescharreld, het volgens eigen inzichten wat gepimpt, en er zonder scrupules uw moeder mee gehersenspoeld. Met andere woorden: uw grootmoeder ambieerde het oermoederschap van het recept dat ze zelf ergens heeft gejat. U doet natuurlijk wat u niet laten kan, maar wij adviseren: neem een voorbeeld aan uw grootmoeder en pak dat recept, doe er lekker uw ding mee en creëer uw eigen versie. Denk aan wat Fleetwood Mac zong op hun ultieme breakup-plaat, Rumours: Go your own way! Dat werd niet voor niets hun allergrootste hit.


Maar goed, we gaan weer eens koken zeker? Wat hebben we nu weer nodig, voor pakweg vier personen?


 • 750 gram spruiten (volgens mijn oma 500g)

 • een zakje van 400g stoofgroenten (iets Chinees, Thais, whatever)

 • een rode paprika (of een gele, of een groene)

 • gember (neem ik in poedervorm)

 • koriander (vers)

 • knoflook (minimaal 2 tenen)

 • 400g rijst

 • een handvol pindanoten (borrelnootjes, zeg maar)

 • een blik kokosmelk (400 ml)

 • wat ahornsiroop, of agave, of honing, en ook wat sojasaus

 • een klein potje groene currypasta

 • Oma gebruikte boter, ik olijfolie. Of rijstolie. Of maïsolie.


Mijn rijst is volkoren en moet 30 minuten koken, dus die zet ik alvast op het vuur. Van de spruiten snijd ik het opgedroogde voetje weg en ook de buitenste blaadjes, maar dat laatste alleen als het echt moet. Dan kook ik ze ongeveer vijf minuten lang, en vervolgens mogen ze uitdruppen in een vergiet.


De rode, gele of groene paprika wordt van zijn zaad ontdaan en in heel dunne reepjes gesneden. Zowel de look als de pinda’s worden geplet onder een breed mes. Of straffer nog: onder de taartschep, nu we toch helemaal loos gaan. Ook de koriander maak ik zo klein als maar kan, zonder mijn vingers eraf te hakken.


De paprika, de look en eventueel wat gember mogen samen 5 minuten al roerend in de wok doorbrengen. De volgende 5 minuten gaat het hele zakje stoofgroenten erbij. Ook de reeds gekookte spruiten mogen 5 minuten roerbakken, maar dan wel apart. Pas na die 5 minuten klets ik de spruiten bij de andere groenten in de wok, en ook het potje currypasta mag er nu bij, net als een scheut sojasaus, een geut ahornsiroop en het volledige blik kokosmelk. Dit allegaartje laat ik nog eens een minuutje of 7 al roerend zijn pruttelgangetje gaan, op een niet al te hoog vuur, en dan is het einde al nabij.


Onlangs kocht ik in de kringwinkel een ding waarvan ik eigenlijk nog steeds niet weet waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Het lijkt een beetje op een grote ronde stempel, en ik vermoedde dat je er prima allerlei voedingswaren in een vorm mee kunt dwingen. Ik besluit mijn nieuwste speelgoedje uit te testen op de rijst. En het lukt! Op elk bord leg ik drie ronde plakjes gestampte rijst, en daar schep ik dan de spruitjescurry naast. Bovenop de rijst verdeel ik de geplette pindanoten en de fijngehakte verse koriander.


Het resultaat is een streling voor oog, neus en tong. Oma zou trots geweest zijn.63 weergaven

Comments


Archief
bottom of page