top of page

Keuning van de jacht

Vandaag maken we een jagersschotel. Als u er de benodigdheden aandachtig op na zal lezen, zal u begrijpen dat het een 100% veganistische jagersschotel zal zijn. Inderdaad, veel gekker moet het niet worden.


OK, daar gaat-ie! Vangst voor 4 personen:


• 3 volslanke preien

• 3 uit de kluiten gewassen aardappelen (samen ongeveer 1kg)

• 500g champignons

• 50g zonnebloempitten

• 1 grote ajuin en enige knoflookteentjes

• een bokaal kokosolie

• snuifjes peper, zout, gemalen nootmuskaat

• paneermeel

• olijfolie


De aardappelen mogen uit hun jassen gejast worden en in stukken gesneden, precies alsof we ze gaan koken. Daarna gaan we ze koken.


De ajuin snijden we in snippers en de looktenen in plakjes. De ajuinsnippers bakken we eerst. In olijfolie. In de wok. Zodra ze blinken, doen we nog 2 minuten lang de look erbij. Daarna scheppen we de look en de ajuin in een kommetje, voor straks, wanneer we de typische jagersschotel-laagjes gaan maken.


Champignons vind ik persoonlijk het lekkerst als je nog kan zien dat het champignons zijn. Mijn champignons zijn echter zo groot dat ik ze redelijkerwijs niet in hun geheel kan bakken. Ik moet ze dus klein zien te krijgen zonder dat ze hun champignonnen-voorkomen verliezen. We bakken de als champignons herkenbare champignons ook in de wokpan. Zodra ze gaan blinken, doen we er nog 2 minuten lang de zonnebloempitten bij. We roeren goed om, en scheppen alles in een kommetje, voor als we straks de jagersschotel-laagjes gaan maken.


De preien snijden we in stukjes van zowat 5 millimeter. Die stukjes zwieren we eveneens de wok in. Wanneer de prei er als gestoofde prei begint uit te zien, mag er een schep kokosolie bij, en voor de liefhebbers wat nootmuskaat. Even omroeren, en Kees is klaar om ook hier laagjes mee te maken.


Check vervolgens de aardappelen. Wedden dat ze gaar zijn? Giet ze af, voorzie ze van peper en zout, laat er een klodder kokosolie bij smelten en draai ze door de passe-vite. Heb je geen passe-vite? Je kan ze ook stampen, of – godbetert – door de keukenrobot jagen, maar besef wel dat dat nooit dezelfde totaalbeleving zal geven.


Neem nu 2 niet overdreven grote ovenschalen van zo’n centimeter of zeven-acht diep, want we gaan - tadaa! - laagjes maken! Als u de richtlijnen nauwgezet heeft nageleefd, dan heeft u nu materiaal voor 6 volle lagen. We beginnen met in beide schalen de bodem te bedekken. We gebruiken daarvoor de helft van de prei. Daarbovenop smeren we de helft van de aardappelpuree, dan komen alle champignons, vervolgens terug prei, de rest van de puree en helemaal bovenaan de ajuin met look. Dan gaan de schotels de op 180°C voorverwarmde heteluchtoven in. Na 30 minuten mogen ze er even uit om er dunnetjes een gratinlaag aan toe te voegen. Als u in uw buurtsupermarkt geen gratin-kaas-vervanger vindt, gebruik gerust paneermeel. Dat gaat prima, paneermeel brandt immers even snel aan als kaas. De schotels mogen nog eens 10 minuutjes in de oven. Draai wel eerst de knop op hetelucht + bovenwarmte, anders zal er van gratineren niet veel in huis komen.


Tien minuten later is het eten klaar. Als u graag uw kookcapriolen fotografeert, dan is dit het goede moment: terwijl de jagersschotels nog in de ovenschotels zitten. Eenmaal op uw bord zal dit hoofdgerecht stukken minder fotogeniek worden, let op mijn woorden.


Qua soundtrack serveren we “Keuning van de jacht” van Het Zesde Metaal. Eindelijk nog eens een goede reden om “Akattemets” op te leggen, hun eerste volledige album, uit 2008 alweer. Que le temps passe vite!69 weergaven

Comentarios


Archief
bottom of page