Not dark yet
Als kind heb ik jarenlang een bloedhekel gehad aan stoofvlees. Tot ik erachter kwam dat het niet aan het stoofvlees lag, maar simpelweg aan de kokkin - mijn moeder - die er geen kaas van gegeten had. Toen ik eenmaal zelf aan de kookpotten mocht staan, werd stoverij één van mijn favoriete gerechten, zowel om te maken als om te verorberen. Ondertussen zijn we nog eens vele jaren verder, is er nog gigantisch veel water naar de zee gevloeid, is mijn moeder al even wijlen, en eet ik nog nauwelijks dierlijke producten. Maar voor stoverij mogen ze mij nog altijd wakker maken. Zelf heb ik tegenwoordig het vlees vervangen door oesterzwammen en tofu. Tofu ja, dat spotgoedkope, smakeloze spul. Ach, bent u nog steeds overtuigd carnivoor? Zegt u me dan maar eens naar wat rundsvlees smaakt, als u het niet kruidt. Juist ja. Nergens naar. Klopt als een bus. OK, let’s go!
Men neme:
• een fles rode porto
• een fles appelazijn
• wat takjes rozemarijn
• tijm (vers of uit het potje)
• 750 gram tofu
• 2 grote ajuinen
• 2 zoete puntpaprika’s
• 250 gram oesterzwammen
• 3 Westmalles Dubbel
• enkele laurierbladeren
• 1 plantje bladpeterselie
• 3 sneetjes peperkoek
• mosterd
• 75 tot 100 gram pure chocolade
• olijfolie, bloem, peper en zout
• 1 kg krieltjes
• 1 exemplaar van de plaat Time Out Of Mind, op vinyl, cd of Spotify
Snij ter voorbereiding eerst en vooral de tofu in blokjes van ongeveer 1 tot anderhalve centimeter en doe ze in een kom. Vul de kom bij met een mengsel van porto en appelazijn, en voeg er wat rozemarijn en tijm bij. Laat die marinade nu uren en uren afgesloten staan. Doe ondertussen iets interessants. Ga naar je werk, bijvoorbeeld, daar is altijd wel iets te doen.
Bij thuiskomst, zet nu eindelijk eens die plaat op. En zet ze op repeat. Tenzij je een vinylexemplaar op de kop hebt getikt, want dan zal je regelmatig naar de platendraaier moeten om het ding om te draaien, maar dat zal de pret niet drukken, let op mijn woorden.
Giet de marinade nu door een zeef en vang de tofublokjes op in die zeef. Strooi er bloem over en schud wat heen en weer, en op en neer, zodat er aan elk blokje bloem hangt. Snij de ajuinen in grove snippers en de puntpaprika’s in dunne repen. Neem een grote, diepe kookpot en bak er de ajuin in, en doe er dan de paprikareepjes bij. Laat sudderen, zoals dat heet. Giet er op tijd en stond een kop water bij, als de boel dreigt aan te branden.
In een andere pan - ik gebruik hiervoor een wokpan - bak je de tofublokjes in een flinke hoeveelheid olijfolie. Bak ze best niet allemaal tegelijk, maar in shiften, zodat ze nooit op elkaar moeten liggen bij het bakken. Zodra er een lading gebakken is, vis je ze uit de pan en meng je ze onder de ajuin en de paprika. Is alle tofu op die manier verwerkt, gooi wat laurierbladeren in de pot en giet ook de 3 Westmalles erbij. Zet het deksel erop.
Nu mag je de oesterzwammen aan flarden snijden. Bak ze in de resterende olie in de wok. Je zal zien dat de olie binnnen de kortste keren verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wonderlijk is dat. Daarna mogen de oesterzwammen uiteraard ook bij de rest gedumpt worden. Smeer de drie sneetjes peperkoek met mosterd, en leg ze bovenop de stoofpot. Vergeet niet het deksel er weer op te zetten.
Roer de stoverij regelmatig goed om, en mocht ze wat te dik dreigen te worden, giet er dan nog een geut water bij. Breek de chocolade in blokjes en gooi ze in de pot. Laat verder stoven in de gesloten pot en kruid tussendoor ook bij met peper en zout. Hak de plant bladpeterselie ongeveer voor de helft fijn en voeg toe aan de rest. De andere helft geef je water, en laat je weer aangroeien.
Vul de wok met water, doe er wat zout bij, breng aan de kook en laat de krieltjes er een minuutje of zeven in garen. Afgieten en klaar!
Schep de stoverij in diepe borden, en drapeer er een schep krieltjes over.
Zodra je gasten arriveren leg je Dylan terug op. Dylan verveelt nooit. En remember: It’s not dark yet, but it’s getting there.
One more cup of coffee before we go! Dan toch na die drie bieren in je stoofpot.☺️☺️