top of page

Scenes from an Italian restaurant

Ergens in het voorjaar van het jaar 1977 vroeg Billy Joel aan de ober van de Fontana di Trevi in New York welke wijn hij hem kon aanbevelen. De ober antwoordde met de gevleugelde woorden: "A bottle of red, a bottle of white, whatever kind of mood you're in tonight.“ Wat Billy Joel prompt inspireerde tot het schrijven van de halve soap opera Scenes From An Italian Restaurant, waarin Billy boy ruim 7 minuten nodig heeft om uit de doeken te doen hoe twee oude vrienden bij een pizza en een glas een potje zitten te roddelen over het op de klippen gelopen huwelijk van hun middelbare-school-vrienden Brenda en Eddy. Wat mij vervolgens zevenenveertig jaar later weer aanzette tot het verzinnen van een Aglio e Olio die in geen enkel Italiaans restaurant ter wereld op de kaart staat. Daarvoor moet u tot nader order bij mij zijn. Maar binnenkort dus ook bij u!


Voor 4 personen

  • 400 gram volkoren penne

  • 1 blokje bouillon voor pasta en rijst

  • 1 flinke knaap van een ajuin

  • minstens 5 tenen look

  • een halve knolselder

  • een handvol vegan gyros

  • olijfolie

  • peper en zout

  • eventueel een vegan alternatief voor geraspte kaas

  • eventueel sojasaus


Handleiding

Snij de knolselder in schijven van een vingertje dik, die u makkelijk kan schillen, en snij de geschilde plakken daarna tot eveneens vingerdikke blokjes. Schil de flinke knaap van een ajuin en snij hem grof in stukken. In ringen mag ook, als u dat onder de knie heeft. De minstens vijf looktenen mag u ook in plakjes snijden, maar als u echt lui bent, kunt u de tenen ook in hun geheel laten.


Zet een pot met veel water op het vuur en gooi er maar meteen het bouillonblokje in, want anders vergeet u het straks toch. Ken uzelf! Stoof in een wok de ajuin en de look, voeg daar na vijf minuutjes of zo de blokjes knolselder bij, en bak dat zootje roer en bruin. Neem een handvol diepgevroren veganistische gyros en plets die bij de rest in de wok. Blijf voortdurend omroeren bij het bruinbakken.


Kook de pasta gaar, laat hem uitlekken en spoel af met koud water. Warm de pasta terug op in dezelfde pot, en gebruik daarbij een indrukwekkende hoeveelheid olijfolie. Meng de inhoud van de wok onder de pasta. Klaar! Schep op in diepe borden. Als u dat echt wilt kan u er nog wat vegan kaasalternatief op strooien, of sojasaus over gieten, hoewel wij dit niet aanraden. Hoort u? Wij raden het niet aan. Maar het is niet verboden.


Tip: leg onder het koken en/of het eten een muziekje op. De dubbel-cd Billy Joel – Greatest Hits Volume 1&2 is een excellente keuze. Vooral het zevende nummer op de eerste cd past uitstekend bij dit gerechtje.



74 weergaven

Comentários


Archief
bottom of page